Икона была явлена чудесным образом в 1631 году при основании мужского Кутеинского Свято-Богоявленского монастыря близ города Орши (Белоруссия) на берегу реки Кутеинки. Считается Небесной заступницей этой обители. Имеется множество свидетельств конкретной помощи после молитв к Божией Матери перед Оршанской иконой, в частности, такую помощь получал преподобномученик Афанасий Брестский.

Чудотворный список (копия) иконы хранился в Оршанском Успенском женском монастыре. В 1842 году, в связи с многочисленными исцелениями больных от Оршанской иконы Пресвятой Богородицы, монастырь был переведён в реестр первоклассных.
С XIX века местночтимое празднование иконы проводится в один день с памятью преподобномученика Афанасия Брестского (18 сентября и 2 августа по новому стилю), который удостоился особого водительства и заступничества от Царицы Небесной через её Оршанскую икону.
В Минском Свято-Духовом соборе находилась копия Оршанской иконы Богородицы, написанная в XVIII столетии. 13 июля 2001 года Митрополитом Филаретом, Патриаршим Экзархом всея Беларуси, святыня была передана в дар Витебской епархии. В настоящее время икона пребывает в Свято-Ильинском храме Свято-Успенского женского монастыря города Орши.

Перед "Оршанской" иконой Пресвятой Богородицы верующие молятся о спасении души, покаянии, укреплении веры, об исцелении от душевных и телесных недугов, защите семейного очага и о всякой иной нужде!

Молитва
О преблагословенная Владычице наша Богородице, Владычице! Высшая Небес и превосходящая всех горних воинств, простри руку Твою державную на нас недостойных рабов Твоих, и сохрани мир и безмятежие в людех православных, священницы благослови, монаси защити, люди вся умири, воинство укрепи, град сей соблюди, и нас всех, молящихся пред пречистым образом Твоим, покрый Своим человеколюбием. И якоже древле даровала еси обители Кутеинстей и всему граду Орши от еретическаго злосмрадия избавление, тако и ныне избави нас от всякия скверны духовныя. И яко не оставила еси преподобнаго Афанасия в годину тяжкую, тако и нас малодушных во время скорбей наших не остави, Владычице, но буди нам всем покров и утешение. Да сподобившеся милости Твоея пресвятыя, получим грехом нашим очищение и жития нашего исправление. Ты бо еси Мати наша заступнице! Немощных сило и малодушных крепосте! Ты наше упование! Исцели ны от всякия болезни душевныя и телесныя, даруй нам, Дево Преблагая, в житии нашем тишину и покой. И сподоби ны видети Небесное Царство, и дверь райскую, егда сядет Судия Вселенней, во втором пришествии Своем, идеже вси святии имут воспевати Всесвятое имя Твое, и Бога прославляти в Троице славимаго Отца и Сына и Святаго Духа и Твое милостивое предстательство, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Днесь светло красуется древний град Орша, яко зарю солнечную восприимши, Владычице, чудотворную Твою икону, от неяже помощь явила еси святому Афанасию в скорбех, и Спиридону-печатнику утешение была еси, обителем иноческим заступление и покров, и всем прибегающим к иконе Твоей милостивая Мати, к ней же ныне и мы припадаем и тепле вопием: О Пречудная Владычице Богородице, молися из Тебе воплощенному Христу Богу нашему, да спасет души наша, яко Милосерд.
Взбранной Воеводе и заступнице града нашего, благой покровительнице обителей иноческих и всех православных прибежищу, неусыпной молитвеннице ко Христу Богу, Пресвятой Владычице нашей Богородице, молящеся о спасении и просвещении нас грешных, светло сотворяем праздненство и в веселии зовем: Радуйся, Невесто неневестная.
Величание
Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый, имже точиши исцеления всем с верою притекающим.
