Муромская икона Божией Матери была принесена в XII веке святым благоверным князем Константином из Киева в Муром, население которого было в основном языческим и не желало принимать христианство. Святой князь построил в городе храм в честь Благовещения Пресвятой Богородицы, поместил в нем икону и молился перед ней Матери Божией об обращении жителей Мурома к истинной вере. И молитва его была услышана, Богородица обещала помочь. Во время мятежа князь бесстрашно вышел к бунтовщикам, держа перед собой икону. Мятежники, пораженные чудесным сиянием от дивного образа, согласились принять святое Крещение.

В XIII веке муромский епископ Василий, оклеветанный и осужденный горожанами на смерть, спасся заступлением Пресвятой Богородицы: после ночи, проведенной в молитвах ко Господу и Богоматери, он взял чудотворную икону, пошел с ней к реке Оке. Сняв с себя мантию, распростер ее по воде и встал на нее. Сильный ветер понес епископа, держащего икону перед собой, против течения реки к Рязани.
После чудесного избавления от смерти святитель Василий перенес кафедру в Рязань, туда же была перенесена Муромская икона Пресвятой Богородицы, которая стала называться Муромская-Рязанская, а также получила и другое название — «Моление святого Василия».

Перед иконой Богородицы «Муромская» молятся:
о даровании благочестия и милосердия
о сохранении церкви Христовой
об избавлении от вражеских нашествий
о помощи учащимся и ученым
о защите от клеветы

Днесь све́тло красу́ется град Му́ром,/ я́ко зарю́ со́лнечную, восприе́мши, Влады́чице,/ чудотво́рную Твою́ ико́ну,/ к не́йже ны́не мы притека́юще и моля́щеся, Тебе́ взыва́ем си́це:/ о Пречу́дная Влады́чице Богоро́дице,/ моли́ся из Тебе́ воплоще́нному Христу́ Бо́гу на́шему,/ да изба́вит град сей и вся гра́ды и страны́ христиа́нския/ невреди́мы от всех наве́т вра́жиих// и спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рд.

О, Пресвята́я Де́во, Ма́ти Го́спода Вы́шних сил, Небесе́ и земли́ Цари́це, гра́да и страны́ на́шея Всемо́щная Засту́пнице! Услы́ши нас, моля́щихся Тебе́, и испроси́ у Бо́га Сы́на Твоего́ па́стырем на́шим ре́вность и бде́ние о душа́х, градоправи́телем – му́дрость и си́лу, судия́м – пра́вду и нелицеприя́тие, наста́вником – ра́зум и смиренному́дрие, супру́гом – любо́вь и согла́сие, ча́дом – послуша́ние, оби́димым – терпе́ние, оби́дящим - страх Бо́жий, скорбя́щим – благоду́шие, ра́дующимся – воздержа́ние. Нам же всем низпосли́ дух ра́зума и благоче́стия, дух милосе́рдия и кро́тости, дух чистоты́ и пра́вды. Ей, Госпоже́ Пречи́стая! Умилосе́рдися на немощны́я лю́ди Твоя́: разсе́янныя собери́, заблу́ждшия на путь пра́вый наста́ви, неду́гующия уврачу́й, ста́рость поддержи́, ю́ныя уцелому́дри, младе́нцы воспита́й и при́зри на всех нас призре́нием ми́лостиваго Твоего́ заступле́ния. Ми́лостива нам бу́ди зде и на Стра́шном Суде́ Сы́на Твоего́. Ты бо еси́, Госпоже́, сла́ва Небе́сных и упова́ние земны́х, ты по Бо́зе на́ша наде́жда и Засту́пница всех притека́ющих к Тебе́ с ве́рою. Тебе́ у́бо мо́лимся и Тебе́, я́ко всемогу́щей Помо́щнице, са́ми себе́ и друг дру́га и всю жи́знь на́шу предае́м, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
