[338x440]
Тропарь, глас 4.
Правило веры и образ кротости, воздержания учителя яви тя стаду твоему, яже вещей истина. Сего ради стяжал еси смирением высокая, нищетою богатая, отче священноначальниче Николае, моли Христа Бога спастися душам нашим. (6/19 декабря).
Ин тропарь.
Приспе день светлаго торжества, град Барский радуется, и с ним вселенная вся ликовствует песньми и пеньми духовными; днесь бо священное торжество, в пренесение честных и многоцелебных мощей святителя и чудотворца Николая, якоже солнце незаходимое возсия светозарными лучами и разгоняя тьму искушений же и бед от вопиющих верно: спасай нас, яко предстатель наш, великий Николае. (9/22 мая; Перенесение мощей свт. Николая из Мир Ликийских в Бар).
Кондак, глас 3.
В Мирех, святе, священнодействитель показался еси: Христово бо, преподобне, Евангелие исполнив, положил еси душу твою о людей твоих, и спасл еси неповинныя от смерти. Сего ради освятился еси, яко таинник Божия благодати. (6/19 декабря).
Ин кондак.
Взыде, яко звезда от востока до запада твоя мощи, святителю Николае, море же освятися шествием твоим, и град Барский приемлет тобою благодать: нас бо деля явился еси, чудотворец изящный, предивный и милостивый. (9/22 мая; Перенесение мощей свт. Николая из Мир Ликийских в Бар).
Интересно, что святой этот принимает молитвы всех обращающихся к нему и христиан (любых конфессий) и нехристиан (вошел в буддийский пантеон под именем "Белый старец"). Кроме того достаточно рано возникло почитание свт. Николая как особенного покровителя детей. В подражание милосердию свт. Николая родился обычай дарить детям подарки в день его памяти. Когда в 16-ом веке протестанты, отвергнув почитание святых, связали этот обычай с праздником Рождества Христова подарки стали дарить в Рождество, а Санта Клаус стал рождественским.