Это цитата сообщения
LediLana Оригинальное сообщениеКулич-пирог на Пасху. Козунак за Великден (Болгария)
Очень нежный и вкусный кулич, который можно запекать любой формы, вставив в него яйцо.
Ингредиенты:
1 кг муки
40 г дрожжей
8 шт. яйца
300 мл молока
300г сахара
щепотка соли
150-200 г сливочного масла
цедра 1 лимона
2 пакетика порошка ванильного сахара
1/3 чашки изюм
желток - 1 шт.
Миндаль (кунжут) - 50 гр
сахар для посыпки
Приготовление.
Слегка подогревают дрожжи, разведенные в 2-3 ст. л. молока со 1 столовой ложкой сахара. Закрывают тканью (полотенцем, марлей) и дают подняться. Просеянную дважды муку кладем в большую миску, в середине делаем углубление и выливаем туда шипучие дрожжи, слегка взбитые яйца, оставшееся молоко, сахар, лимонную цедру, ваниль, соль и 100 г растопленного сливочного масла.
Замешиваем тесто, пока оно не станет гладким. Пока замешиваем, руки должны быть жирными (в масле). Когда в тесте появятся пузырьки, оставляем его в смазанной маслом миске, покрытой полотенцем и ставим в теплое место(28-30 С) приблизительно на пару часов, пока оно не удвоится в объеме. Затем тесто снова замешиваем, добавляя остальную часть масла и снова ставим в те же условия еще на два часа. Затем добавляем изюм и ставим ещё на 30-60 минут в теплое место.
Из теста формируем на ваше усмотрение любого вида кулич, будь-то коса или жгут, помещая в центр вареное яйцо или просто помещаем в формы для выпечки. Затем, смазываем взбитым желтком, и посыпаем миндалем (кунжутом или на ваш выбор )и сахаром. Выпекать в тщательно смазанный маслом форме в течение 30-40 минут при температуре 175-180 ° С
Козунак за Великден (Пасха)
[показать]1 кг брашно (муки)
40 г мая (дрождъй)
8 бр. яйца
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150-200 г масло
настъргана кора на 1 лимон
2 праха ванилия
1/3 ч.ч. стафиди
1 бр. жълтък
50 г бадеми
захар за поръсване
Млякото се загрява и с 2-3 столовъйе .ложки. от него се разбъркват дрождъй, 2-3 с.л. муки и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне. Мука се пресява два раза в предварително затоплен сосуд - по този начин ще влезе больше въздуха в ним. Мука се слага в голяма купа, в средата се прави дъйрку и се прибавляет шупналата дрождъй, леко разбитите яйца, останалото прясно молоко, захарта, лимоновата кора, ванилията, малко сол и 100 г разтопено масло. Омесва се гладко тесто, като при месенето руки се потапят постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. След това тестото отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа.
От тестото се оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат или се използва форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.
Кушай на здоровье!!